Нашата Слънчева система - Our Solar system Слънце - The Sun Меркурий - Mercury Венера - Venus Земя - Earth Луна - Moon Марс - Mars Метеоритен пояс - Meteors Юпитер - Jupiter Сатурн - Saturn Уран - Uranus Нептун - Neptune Плутон - Pluto Комети - Comets

Планети джуджета


Мисии на НАСА
Земя

Начало » Земя

    орбита:  149 600 000 km (1.00 AU) от Слънцето
    диаметър: 12 756 km
    маса:   5.98e24 kg
Земя

Земята е малка планета в необятния космос. Тя е една от деветте планети в слънчевата система. Слънцето е звезда, една от милиардите звезди, които се намират в галактиката Млечен път.

Земята е част от вселената, дом на човешките същества и на всички останали форми на живот, които са ни известни. Животни, растения и други живи организми се намират почти навсякъде по Земята. Те могат да съществуват тук, защото планетата ни е на подходящото разстояние от слънцето. Повечето живи организми се нуждаят от слънчевата светлина и топлина, за да съществуват. Ако Земята беше прекалено близо до слънцето, би било твърде горещо за живот. Ако Земята е прекалено далеч, ще е твърде студено за какъвто и да е живот. Живите организми се нуждаят и от вода, а на Земята има достатъчно. Водата покрива по-голямата част от планетата.

По големина Земята се нарежда на пето място измежду деветте планети. Диаметърът й е около 13 000 км. Като най-голяма планета, Юпитер има диаметър около 11 пъти по-голям от този на Земята. Плутон е най-малката планета и има диаметър с около 1/5 по-малък от този на Земята. Планетата ни е на около 150 милиона км от Слънцето. Отнема й една година, за да направи пълна обиколка около Слънцето.

Как се движи Земята
Поглед от Луната към Земята

23 часа 56 минути и 4.09 секунди е времето, за което Земята се завърта около оста си. Този период се нарича астрономическо денонощие. На Земята и отнема 365 дни 6 часа 9 минути и 9.54 секунди, за да обиколи слънцето. Този период от време се нарича астрономическа година. На всеки 4 години се добавя един ден към календара. Тази година се нарича високосна и има 366 дни. Този ден се добавя към Февруари и по-точно като 29 Февруари.

Земята се движи по орбитата си със скорост от 107 000 км/ч (30 км/с). Оста на планета е наклонена на около 23° 1/2 съпоставена с орбиталната плоскост. Този наклон и движението на Земята около слънцето е причината за смяната на сезоните. Орбитата на планетата не е идеално кръгла. Земята е най-близо до слънцето през януари, а най-далече през юли. През януари разстоянието е 147,1 млн. км, а през юли е 152,1 млн. км.

Земята и слънчевата система са част от огромен диск от звезди наречен Млечен път. Така както Луната обикаля около Земята и планетите около слънцето, така слънцето и другите звезди обикалят около центъра на галактиката Млечен път. Слънчевата система прави една пълна обиколка около центъра на галактиката за приблизително 220 милиона години.

Размер и форма на Земята

Повечето хора си представят Земята като кълбо със северен и южен полюс. Земята, другите планети, големите луни и звездите - всъщност, повечето обекти в космоса, които имат диаметър над 320 км - са кълбовидни заради гравитацията им. Малките луни, като тези на Марс имат толкова малка гравитация, че немогат да станат кълбовидни. Земята не е идеално кръгла, а леко изпъкнала на екватора поради въртенето си. Диаметърът от северния полюс до южния е 12 713.54 км, а на екватора е 12 756.32 км. Тази разлика от 42.78 км, е само 1/298 от диаметъра й. На планетата има много планини и долини, но погледната от космоса изглежда гладка.

Земята и нейната Луна
Поглед от Земята към Луната

Земята и Плутон имат един спътник, доката Меркурий и Венера нямат. Всички останали планети в нашата слънчева система имат два или повече естествени спътника. Нашата Луна е с диаметър 3 474 км, около 1/4 от този на Земята.

Атмосфера

В атмосферата азотът е 78%, а кислородът 21%. Останалият 1% съдържа аргон и малки количества от други газове. Има също и водни пари, въглероден диоксид, водни капчици, прахови частици и малки количества от много други елементи. Най-ниският слой от атмосферата е наречен тропосфера. Над тропосферата, на около 48 км над земната повърхност е стратосферата. Стратосферата е слой където ултравиолетовата светлина се сблъсква с кислородните молекули и се създава газ наречен озон. Озонът пречи на вредните ултравиолетови лъчи да достигнат повърхноста на Земята. Те са виновни за слънчевите изгаряния и могат да причинят рак на кожата при хората. Водните пари, въглеродния диоксид, метанът и други газове в атмосферата улавят топлината от слънцето затопляйки планетата ни. Тези газове създават така наречения парников ефект. Без парниковият ефект на атмосферата, може би Земята ще е твърде студена, за да съществува живот. Океаните покриват по-голямата част от повърхноста на планетата.

Хидросфера

Земята е единствената планета в слънчевата система с изобилие на течаща вода по повърхноста й. Водата е жизненоважна за съществуването на живот на Земята. Водата има способноста да задържа топлината. Океаните съхраняват по-голяма част от топлината получена от слънцето. Около 71% от повърхноста на Земята е покрита с вода, като повечето от нея е в океаните. Океанската вода е прекалено солена за пиене. Само около 3% от всичката вода е сладка и става за пиене.

Биосфера

Земята е единствената планета във вселената на която знаем, че има живот. Животът се разпростира от дъното на най-дълбоките океани до няколко километра в атмосферата. Има няколко милиона познати видове живот, а учените предполагат че има още много неоткрити. Животът около нас създава атмосферата. Растенията поемат вода и въглероден диоксид. Те използват въглерода от въглеродния диоксид и водорода от водата, а отделят килсород като отпаден продукт. Растенията създават химикали, които ускоряват разрушаването на скалите. Зелените площи и горите забавят ерозията на почвата.

Ядро
Земното ядро

В центъра на Земята се намира ядрото на планетата. То е съставено предимноо от желязо и други малки количества по-леки елементи. Ядрото има диаметър около 7 100 км и е с размерите на Марс. Най-външния слой на ядрото (2 250 км в диаметър) е течно. Геолозите предполагат, че най-вътрешната част на ядрото (2600 км в диаметър) съдържа същите елементи като външната му част, но е твърдо. Вътрешното ядро е с размери около 4/5 от тези на Луната.
Напредвайки към центъра температурата се покачва с 1° С на километър. Геолозите считат, че външното ядро е с температура около 3700-4300° C. Вътрешното ядро може да е с температура 7000° C - по-горещо и от повърхността на слънцето.

Ледени епохи

В миналото си Земята е претърпявала много климатични промени. Преди 800 - 600 милиона години, на Земята е имало няколко климатични промени наречени ледников период. Някои учени предполагат, че Земята е била или е замръзвала напълно няколко пъти. През повечето време на Земята не е имало ледникови периоди. Глетчерите в Антарктика са започнали да се формират преди около 35 милиона години, но климатът тогава е бил достатъчно топъл, за да се развиват дърветата. Най-скорошното напредване на леда е започнало преди около 70 000 години и е продължило допреди 18 000 години. Някои учени предполагат, че на Земята се заражда нов ледников период.

Ранно развитие на Земята

Учените имат теория, че Земята е била без вода в началото си заобиколена от облаци газ. Радиоактивните материали в скалите и нарастващото налягане във вътрешноста на Земята, генерират достатъчно коичество топлина, за да разтопят вътрешноста на планетата. Тежките вещества като желязото са потънали, а по-леките са се издигнали образувайки най-ранната повърхност. Едни химически вещества са образували водата, а други са се издигнали в атмосферата.

* * * * * *

10 неща които трябва да знаете за Земята.

1. РАЗМЕРИ
Ако си представим, че Слънцето е високо колкото врата, Земята ще бъде с размерите на монета.

2. ТРЕТАТА СКАЛА
Земята е третата планета от Слънцето и се намира на около 150 млн. км от него.

3. ДОКАТО СВЕТА СЕ ВЪРТИ
Един ден на Земята е с продължителност от 24 часа. Земята прави една обиколка около Слънцето за около 365 дни.

4. НИЕ СМЕ НА НЕЯ
Земята е скалиста планета имаща разнообразна повърхност осеяна с планини, каньони, равнини и т.н. По-голямата част от планетата е покрита с вода.

5. СЪСТАВ НА АТМОСФЕРАТА
Земната атмосфера е съставена от 78% азот, 21% кислород и 1% от други съставки - идеалното място на което можем да дишаме и живеем.

6. НАШИЯТ КОСМИЧЕСКИ СЪСЕД
Земята има една луна.

7. НЯМА ПРЪСТЕНИ
Около Земята няма пръстени.

8. ИЗКУСТВЕНИ СПЪТНИЦИ
Около Земята обикалят много изкуствени спътници, които наблюдават атмосферата, океаните, ледниците и повърхността.

9. ДОМ, СЛАДЪК ДОМ
Земята е идеалното място за живота такъв какъвто го познаваме.

10. ПРЕДПАЗВАЩ ЩИТ
Нашата атмосфера ни защитава от падащите метеорити, като повечето от тях изгарят в атмосферата и така те не могат да стигнат до повърхността.


Спътникът на Земята
	1. Луна

						Разстояние Радиус  Маса
			Планета   (000 km)  (km)   (kg) Откривател Дата
			--------- --------- ------ ------- ---------- -----
			Меркурий   57 910  2439 3.30e23
			Венера    108 200  6052 4.87e24
			Земя     149 600  6378 5.98e24
			Марс     227 940  3397 6.42e23
			Юпитер    778 330  71492 1.90e27
			Сатурн   1 426 940  60268 5.69e26
			Уран    2 870 990  25559 8.69e25  Хершел   1781
			Нептун   4 497 070  24764 1.02e26  Гейл    1846
			

http://www.nasa.gov